Reuma en bewegen

Pijn, stijfheid en vermoeidheid kunnen het voor mensen met reumatische aandoeningen moeilijker maken om te bewegen. Waarom is het dan toch aan te raden om voldoende lichamelijk actief te blijven?

Door regelmatig te bewegen en oefeningen te doen kunt u uw gewrichten soepel houden, uw spieren sterker maken en uw conditie op peil houden of verbeteren. Op deze manier kunt u de beperkingen als gevolg van uw reumatische aandoening zoveel mogelijk voorkomen of verminderen. Daarnaast is voldoende lichaamsbeweging, net als voor mensen die geen reumatische aandoening hebben, belangrijk om aandoeningen als bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en suikerziekte te voorkomen.
Speciaal voor mensen met reumatische aandoeningen zijn er verschillende mogelijkheden om onder deskundige begeleiding te bewegen:

  • Individueel: via een verwijzing van uw huisarts, reumatoloog of ander medisch specialist kunt u voor individuele begeleiding bij bewegen terecht bij een fysiotherapeut of oefentherapeut Mensendieck/Cesar
  • Groepsverband: speciaal voor mensen met reumatische aandoeningen is er groepsoefentherapie op het droge of in extra verwarmd  water (hydrotherapie).
  • Begeleid sporten in groepsverband: deze groepstrainingen zijn geschikt voor mensen met een chronische ziekte, maar niet specifiek voor mensen met een reumatische aandoening.

Als u twijfelt of een bepaalde therapie of sport wel geschikt is voor u, overlegt u dan hierover met uw reumatoloog en/of verpleegkundige.