Zorgverleners

U heeft als reumapatiënt naast medische zorg van uw reumatoloog, verpleegkundig specialist en reumaverpleegkundige, vaak ook aanvullende zorg en/of begeleiding nodig. Diverse zorgverleners op dit gebied staan voor u klaar.

Zorgverlener Omschrijving
Reumatoloog De reumatoloog is bij uitstek toegerust voor het behandelen van ziekte waarbij én inwendige organen én het bewegingsapparaat zijn aangedaan. Hij/zij is als het ware de internist voor aandoeningen van het bewegingsapparaat.
Verpleegkundig specialist De verpleegkundig specialist neemt omschreven taken van de reumatoloog over in de begeleiding van patiënten. De reumatoloog blijft de hoofdbehandelaar van de patiënt en daardoor eindverantwoordelijk. Naast aandacht voor medische zaken heeft de verpleegkundig specialist vanuit haar verpleegkundige achtergrond ook extra aandacht voor de gevolgen van de ziekte (medicatiegebruik, omgaan met de ziekte en pijn, hulpmiddelen etc).
Reumaverpleegkundige Een reumaverpleegkundige geeft voorlichting over reumatische aandoeningen en de behandeling hiervan. Tevens geeft hij/zij antwoord op vragen en helpt mee met het zoeken naar oplossingen (bijvoorbeeld over hulpmiddelen en mogelijkheden voor sport, hobby en vakantie).
Fysiotherapeut De fysiotherapeut maakt uw gewrichten soepel om uw houding en dagelijkse bewegingen te verbeteren. Daarnaast helpt hij/zij u met het vergroten van uw spierkracht en conditie. Tevens geeft hij/zij adviezen over verantwoord sporten en bewegen.
Ergotherapeut Een ergotherapeut helpt mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk te functioneren in het dagelijks leven. Hij/zij geeft u preventief advies om het ontstaan van klachten te voorkomen, adviseert u over het gebruik van hulpmiddelen en leert u om uw gewrichten op een goede manier te belasten en hoe u uw energie het beste kunt verdelen.
Oefentherapeut Een oefentherapeut richt zich op het verbeteren van uw dagelijkse bewegingen en uw houding. Een oefentherapeut leert u om gezond te bewegen zodat u zelf uw klachten kunt verhelpen.
Maatschappelijk werk Een maatschappelijk werker leert u omgaan met de veranderingen in uw leven, die kunnen optreden als gevolg van een reumatische aandoening.
Podotherapeut De podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat, die zijn ontstaan door een afwijkende functioneren van de voeten. De methoden die de podotherapeut gebruik zijn preventief, beschermend en corrigerend.
Orthopedisch schoenmaker Een orthopedisch schoenmaker is gespecialiseerd in het maken van op maat gemaakt schoeisel. Hij/zij geeft advies over de schoenkeuze en maakt eventueel inlegzolen en aanpassingen aan de schoen. Waar dat nodig is vervaardigt de orthopedisch schoenmaker individueel op maat gemaakt schoeisel. Naast het verminderen van pijn, probeert de orthopedisch schoenmaker het aan- en uittrekken van de schoenen te vergemakkelijken.